Milyen hatással van bőrödre az A és a C vitamin?

Szervezetünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek a tápanyagok. Vitaminokra és nyomelemekre van szükségünk, hogy immunrendszerünk erős legyen, testünk fejlődjön – és ebben bőrünk is segítségünkre legyen. Az alábbiakban két kiemelten fontos vitamin bőrünket érintő, jótékony hatásáról ejtünk pár szót.

 

A népszerű C-vitamin, más néven aszkorbinsav:
Bőrsejtjeink nem tudnának meglenni nélküle. A C-vitamin segíti a sejtlégzést, de a vas és a cink felszívódásában is szerepet játszik. Érfalerősítő, hámképző és regeneráló hatású. Elősegíti a kollagén-termelést és erősíti a kötőszövetet, tehát bőrünk hidratáltságának és rugalmasságának megtartásában is fontos szerepe van. Nem véletlen, hogy a kozmetikumok is előszeretettel használják a C-vitamint: a szeborreás bőrök esetében kedvezően befolyásolja a faggyúmirigyek működését,  közvetlenül a bőrön alkalmazva pedig halványító és pórusösszehúzó hatású. 

 

A kevésbé ismert, de ugyanolyan fontos A-vitamin, más néven retinol:
Bőrsejtjeink normál növekedéséhez elengedhetetlen az A-vitamin ellátás. Ez a fontos elem biztosítja a hámsejtek normál növekedését is, védi őket a kiszáradástól és befolyásolja az oxigénellátásukat. Az A-vitamin egyik legfontosabb provitaminja a β-karotin, ami bőrünk ellenállóképességét fokozza a külső káros hatásokkal szemben, hiszen antioxidáns, azaz gyökfogó tulajdonságú. Hozzájárul a bőr megfelelő működéséhez, védi a hámréteget, elősegíti a kollagénképződést, illetve a sejtek megújulását is. A kozmetikában az A-vitamin hámképző, hámvédő tulajdonságai miatt szinte minden bőrtípus ápolására alkalmazható, a sebgyógyulást is gyorsítja. A szeborreás, aknés bőrök kezelésében fontos szerepe van a faggyúmirigyek normál működésének befolyásolásában és az esetleges gyulladásos folyamatok csökkentésében, de még ezen kívül is igazi csodaszer: szaruképzési rendellenességek, hajhullás, körömtörékenység, sőt a napégéskor fellépő gyulladások kezelésére is alkalmas!

Saliga Barbara

Ilcsi Szépítő Füvek
Ilcsi Szépségmanufaktúra
Kozmetikus

Legfrissebb híreinkért és ajánlatainkért iratkozz fel hírlevelünkre!

0